Muzeul mlaștinii Daru

Muzeul Zichy

Castelul Zichy esDSC_0090te situat pe teritoriul comunei Diosig, construit în 1701 şi reconstruit în 1719, centru al unor domenii ce au inclus la un moment dat şi comuna Kokad. Starea castelului s-a degradat semnificativ după intrarea acestuia în proprietatea statului în 1930, stare ce s-a agravat şi în ultimii ani datorită lipsei de fonduri în cadrul autorităţilor locale pentru reabilitarea acestuia. Castelul are o suprafaţă de 1789 m², cu un subsol de 1535 m², fiind compus din două părţi principale cu două intrări separate. Fiind un monument arhitectonic puternic degradat odată cu trecerea timpului, se resimte nevoia reabilitării acestuia, a introducerii în viaţa comunităţii şi a unui circuit turistic care să genereze beneficii publice. Investiţia propusă vizează o parte de 483 m² construiţi, restul clădirii urmând a fi renovat din alte surse de finanţare. În imediata vecinătatea a castelului, se găseşte un parc dendrologic pe o suprafaţă de 6299 m², cu 18 specii de copaci ce necesită conservare. Numeroşi copaci cu vechime au fost doborâţi şi înlocuiţi cu 16 specii ce pomi semi – sălbatici ce trebuie tăiaţi. Vegetaţia este rară şi trebuie completată cu specii caracteristice zonei folosite în scopuri educaţionale şi pentru creşterea nivelului de conştientizare a problemelor de mediu în rândul populaţiei.

În cadrul proiectului de față, a fost renovat exteriorul şi interiorului secţiunii amintite din castel. Ulterior renovării s-a făcut achiziţia mobilierului necesar, realizarea de expoziţii interactive de prezentare a valorilor naturale ale Văii Ierului, precum unelte vechi de agricultură şi pescuit. Exponatele includ 10 arhive, 20 de poze noi, unelte vechi de agricultură şi pescuit, 5 panouri de informare, 1 cicloramă cu suport audio, 2 modele la scară de cuiburi şi unul la nivelul solului, 1 model 3D al habitatului la scară, 30 de modele 3D la scară de vieţuitoare, film video, audio.
Parcul dendrologic a fost reabilitat prin plantarea a 22 de copaci cu frunze late, 4 specii de copaci cu frunză verde pe tot parcursul anului, 600 plante perene, 10 arbuşti de trandafir şi gazon.

galerie foto