Zichy kastély

Zichy kastély – Környezetvédelmi bemutató, oktató és információs központ

DSC_0090A Zichy kastély Bihardiószeg község központjában található, 1701-ben épült és 1719-ben épült újra, korábban annak a tartománynak a központja volt, amelynek Kokad is a fennhatósága alá tartozott. 1930-ban az épület állami tulajdonba került, ez a kastély állapotának folyamatos romlásához vezetett, már-már az elpusztulás szélére sodorta a B kategóriás műemléket, de az utóbbi években sem történtek restaurációs munkálatok, ugyanis az önkormányzatnak nem voltak erre pénzügyi lehetőségei. A kastély beépíett területe 1789 m², illetve kiegészül a kastély alatt húzódó, az Érmelléken nagyon egyedinek számító 1535 m²-es borospincével, a főépület két nagy egymástól elkülöníthető, külön bejárattal rendelkező részből tevődik össze. Jelen projekt keretében tervezett beruházás 483 m² beépített területet érint, a kastély többi részét más pályázati forrásokból kívánjuk megmenteni, restaurálni. A kastélyhoz továbbá hozzá tartozik egy 6299 m²-es, 18 fakülönlegességgel büszkélkedő dendrológiai park, amely szintén megőrzésre szorul. Nagyon sok ősi fát kivágtak és félvad gyümölcsfákat telepítettek a helyükre, összesen 61 környezetidegen fát szükséges kivágni. Továbbá a növényzet nagyon elhalt, ezért szükséges olyan helyi, őshonos növényekkel betelepíteni a kertet, amelyek mindamellett hogy visszavarázsolják a régi pompáját a kertnek, oktató jelleggel bemutatják a helyi növényvilágot és tudatosítják az oda látogatókban ezek megőrzésének és védelmének a fontosságát.

A restaurációs munkálatok a belső és külső épületrészre egyaránt kiterjednek. Az építkezést követően megtörténik az eszközök, bútorok beszerzése, illetve egy olyan interektív kiállítási multifunkcionális tájékoztatóközpont kiépítése, amely amellett, hogy helyet ad egy egyedi természeti gyűjteménynek, a védett természeti értékek közös felvonultatásának, bemutatja a korábban az Érmelléken élő emberek használta halászati és mezőgazdasági eszközöket.
A kiállítás tartalmazni fog: 10 archivumi és 20 új fényképet, régi halászati és mezőgazdasági eszközöket, 5 információs panelt, 1 hangeffektusokkal rendelkező kőrképet, 2 mérethű fészek modellt, 1 db 3D-ben bemutatott mérethű élőhely, 30 db 3D-ben bemutatott mérethű élőlény, film, audio.
A dendrológiai park rehabilitációja magába foglalja: 22 db lombhullató fa, 4 db. örökzöld fa, 600 db. évelő növény, 10 db. rózsabokor ültetését, valamint a teljes terület gyepesítését.

képgaléria