Partnerek

Az Érmellék területi kiterjedése valamint azok a károk, amelyek az elmúlt 5o évben érték ezt a vidéket nem szoríthatóak Románia geopolitikai határai közé, közös-, román-magyar együttműködésen alapuló fellépés vált szükségszerűvé. Jelen projekt keretében sikerült egyesíteni a határ két oldalán működő szervezeteket, létrehozni egy civil-önkormányzati partnerséget, a közös természetvédelmi terület és természeti kincsek megóvása érdekében. A konzorciumban résztvevő partnerek: Bihardiószeg Község, Kokad, Kokad Község Önkormányzata, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, Nyugat-erdélyi Milvus Egyesület.

A „Presentation and preservation of the natural values of the Ier/Er Valley and its surroundings” elnevezésű, HURO/1101/093/1.3.1 kódszámú, röviden MARSHLAND című projekt, ennek a széles partnerségnek az együttműködéséből született.

Vezető Partner:

logo-dioszegBihardiószeg Község (Románia)
Bihardiószeg Község Bihar megye észak-nyugati részén helyezkedik el. A területi nagysága, amely 9.004,61 hektár, valamint a lakosság száma szerint, amely 7.100 fő, egyike a legnagyobb Bihar megyei községeknek. A község önkormányzata széleskörű tapasztalattal rendelkezik az Európai Unió által támogatott projektek megvalósításában. Ezen projekt keretében Bihardiószeg Község a Vezető Partner szerepét tölti be, kezdeményezésére indult el a közös védelme az érmelléki területnek.

 

Projekt Partner 1 (Magyarország):

Kokad Község Önkormányzata
Kokad Község Bihardiószeg Község közvetlen szomszédságában, a határ magyar oldalán helyezkedik el. A két település közös feladatának tekinti a határokon átnyúló lápvidék megmentését és népszerűsítését. Kokad Község Önkormányzatának a tulajdonát képezi az az út, amely lehetővé teszi a Darú-láp megközelíthetőségét.

 

 

Projekt Partner 2 (Románia):

 Nyugat-erdélyi Milvus Egyesület
logo-milvusA „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy nonprofit civilszervezet, mely természetvédelmi, oktatási, kutatási illetve tanácsadási tevékenységeket végez annak érdekében, hogy Románia a madarak, a vadvilág és az emberek számára egyaránt jobb hellyé váljon.
A Milvus Csoportot egy néhány fiatal, lelkes madarász alapította 1991 őszén. Nem sokkal ezután, a Csoport csatlakozott a Román Madártani Egyesülethez, és annak marosvásárhelyi fiókszervezetévé vált. 2001-ben aztán, a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy független, nonprofit civilszervezet lett.
A Milvus Csoport különböző kutatási és természetvédelmi tevékenységeket folytat az ország nyugati végein már 1994-től kezdve. A Milvus Csoport tagjai által akkoriban elkezdett programok nagy része jelenleg is él, sőt azzal, hogy a tevékenységekbe bekapcsolódtak helyi, nagyváradi és aradi Milvus tagok is, még hangsúlyosabbak lettek. Onnantól kezdve, az ország négy nyugati megyéjében (Szatmár, Bihar, Arad és Temes) folytatott tevékenységek már különböző projektek keretein belül zajlódtak. Nem csoda, hogy megfogalmazódott egy partiumi fiókcsoport megalapításának gondolata. Ugyan eleinte csupán az anyaegyesület egy belső munkacsoportja volt, a nyugati tevékenységek koordinálása már akkoriban Nagyváradra tevődött át Marosvásárhelyről. 2011-ben pedig, nagyváradi székhellyel, megalakult a Milvus nyugat-erdélyi fiókegyesülete, amely onnantól kezdve hivatalosan is a Milvus Csoport nyugat romániai tevékenységeinek felelőse lett.

 

Projekt Partner 3 (Magyarország):

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A HNP Magyarország első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. A védetté nyilvánító határozattal 1973-ban alakulhatott nemzeti parkká 52 ezer hektáros területen, amely a folyamatos bővítések és összevonások révén ma már több mint 82 ezer hektár védett területet foglal magába. Az Igazgatóság több természetvédelmi és Natura 2000-es terület kezelése fölött rendelkezik, így a Darú-láp felügyelete is hozzá tartozik. A HNPI-ának a partnerként való bevonása elengedhetetlen volt, hiszen ők azok, akik a Darú-láp rehabilitásával, környezetbarát módon történő látogathatóságával foglalkoznak. A HNPI széleskörű tapasztalattal rendelkezik természetvédelmi projekt megvalósításában, természetes élőhelyek megmentésében, lápvidékek rehabilitálásában.