Parteneri

Teritoriul Văii Ierului şi necesitățile pe care acest areal le-a cunoscut cu precădere în ultimii 50 de ani nu se limitează la graniţa fizică a ţării noastre. Prin urmare, s-a reușit crearea unui parteneriat public-privat între Comuna Diosig, Comuna Kokad şi Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria, dar și Asociaţia Milvus Translivania, pentru a veni în întâmpinarea provocărilor leg ate de acest cadru natural unic.

Proiectul „Presentation and preservation of the natural values of the Ier/Er Valley and its surroundings”, cod HURO/1101/093/1.3.1, acronim MARSHLAND, reprezintă rodul colaborării între următorii parteneri:

Partener Lider de Proiect

logo-dioszegComuna Diosig
Comuna Diosig se afla în partea de nord-vest a judeţului Bihor. Cu o suprafaţă totală de 9004,61 ha cu o populaţie de 7.100 locuitori, este una dintre cele mai mari comune din judeţ. Comuna are o vastă experienţă în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Prin prezentul proiect comuna şi-a asumat rolul de partener lider pentru a veni în întâmpinarea provocărilor de mediu din Valea Ierului.

 

 

Partener de proiect 1 din Ungaria:

Administraţia locală a comunei Kokad
Comuna Kokad este siuată în proximitatea comunei Diosig, pe partea maghiară a frontierei. Cele două localităţi împărtăşesc preocupări comune de a conserva mlaştinile din zona transfrontalieră. Kokad este proprietarul drumului de acces către mlaştina Daru, permiţând astfel accesul în zonă.

 

Partener de proiect 2:

Asociaţia Milvus Transilvania Vestlogo-milvus
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” este o organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării și consultanței cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură și oameni.
Grupul Milvus a fost înființat în toamna anului 1991 de câțiva tineri ornitologi entuziasmați. La scurt timp, Grupul s-a alăturat la Societatea Ornitologică Română și a devenit sucursala din Tîrgu Mureș a acesteia. Începând din 2001, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” a devenit un ONG înregistrat juridic și independent.
Începând din 1994, Grupul Milvus derulează diferite activități de cercetare și conservare și în vestul României. Majoritatea acțiunilor inițiate în aceea vreme, desfășurate de către membrii Grupului Milvus, continuă a fi derulate și în prezent. Intensitatea acestor activități a crescut odată cu implicarea membrilor locali din Oradea și Arad, fapt ce s-a concretizat prin implementarea mai multor proiecte în cele patru județe din vestul țării: Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș. Astfel, a luat naștere ideea înființării unei filiale a Grupului Milvus în această regiune. La început, acest grup local a funcționat neoficial, strict în cadrul Asociației Grupul Milvus, dar coordonarea activităților din Câmpia de Vest s-a mutat de la Târgu Mureș la Oradea. Iar începând din 2011, s-a întemeiat Asociația Milvus Transilvania Vest, filiala cu sediul în Oradea a Asociației Grupul Milvus, care este responsabilă pentru continuarea și implementarea activităților organizației-mamă în vestul țării.

 

Partener de proiect 3 din Ungaria:

Parcul National Hortobagy
Hortobágy reprezintă cel mai mare teritoriu continuu de ierburi joase din Europa, care nu s-a format prin defrişare sau prin amenajarea râurilor. Este primul Parc Naţional înfiinţat în 1973 şi cel mai mare teritoriu protejat din ţară (82 mii de hectare). Parcul administrează numeroase arii protejate, site-uri Natura 2000, inclusiv mlaştina Daru. Implicarea acestui partener constă în efectuarea unor demersuri pentru reabilitarea mlaştinii şi asigurarea vizitării acestui areal fără a-l periclita. Parcul Hortobagy are o vastă experienţă în proiecte de reabilitare a habitatelor şi conservare, inclusiv reabilitări de mlaştini.